els whiskies de vom fass

El Whisky és una beguda espirituosa elaborada a partir de grans de cereals, que són rics en una substància anomenada midó, la qual s'utilitza per obtenir l'alcohol.

 

El midó, per si sol, no pot ser fermentat, tal com passa amb el raïm i el most, sinó que ha de transformar-se en sucres. Per aconseguir convertir el midó indissoluble en sucres fermentables, els cereals han de passar pel procés de germinació.

 

Perquè un cereal germini, s'utiliza aigua calenta, de manera que el gra comença a créixer. Aquest procés s'anomena maltatge.

 

Abans que el cereal creixi per complet, la germinació es frena mitjançant l'assecat dels grans en un forn. Normalment es fa servir la torba per escalfar i assecar els cereals, per la qual cosa és molt comú aquestes aromes fumades en el producte final.

 

Una vegada que el gra ha estat maltejat i assecat, es mol i després es barreja amb aigua calenta. El següent pas és afegir llevats perquè comenci el procés de fermentació.

 

Després de la fermentació, arriba el moment de la destil·lació. En el cas dels whiskies, els de major qualitat es destil·len mitjançant alambins de coure, que són els responsables de catalitzar el sabor.

 

Un cop conclou la destil·lació, el més habitual és que envelleixi en bótes de roure durant diversos anys, el que també serà determinant en la qualitat i les característiques organolèptiques de l'Whisky final.

 

 

Tipus de whiskies segons la seva procedència

 

Whisky escocès

 

Ha de ser destil·lat i elaborat a Escòcia durant un temps mínim de tres anys en bótes de roure. Els millors whiskies realment romanen en barrils més de tres anys però el temps que indica l'etiqueta no fa referència a l'edat del producte sinó a la del seu component més jove.

 

Hi ha diversos subtipus de Whisky escocès. En el de malt només es pot fer servir ordi maltejat i la destil·lació ha de ser duta a terme obligatòriament mitjançant alambins de coure.

 

El Whisky Single Malt és similar a l'anterior, però ha de provenir d'una sola destil·leria. Influeix molt el 'secret' de l'elaborador, com pot ser el nivell de torrat, així com la torba o bótes utilitzades.

 

El whisky de gra fa referència al fet que es barregen diferents cereals per a la seva elaboració, com ordi maltejat, blat o blat de moro. Normalment es barreja amb whisky de malta per crear el Blended Scoth Whisky.

 

Whisky irlandès

 

En aquest cas poden ser elaborats a partir d'ordi maltat i ordi sense maltejar, també es permet afegir altres tipus de grans de cereal. No sempre s'utilitza torba i poden ser destil·lats mitjançant alambins de coure, columnes de destil·lació o una combinació de tots dos mètodes.

 

Sens dubte, el Whisky és una beguda realment interessant en la qual es poden trobar multitud de matisos en funció dels diferents països d'origen, de la matèria primera utilitzada, del procés de destil·lació i de l'envelliment en bótes.

la nostra carta de whiskies


Inchgower, Scotch Speyside single malt whisky, 6 anys, 43%Vol

43% vol. 6 anys. Escòcia

Aquest single malt té increibles notes de cítrics i pomes amb un delicat aroma de vainilla i cuir. En boca, és gairebé oliós amb notes de xarop d'arç, però afruitat com el meló dolç. Acaba amb notes de mel fosca, amb un subtil toc a clau d'olor i cuir.


Glentauchers, Scotch Speyside single malt whisky, 5 anys, 43%Vol

43% vol. 5 anys. Escòcia.

Color groc, intensament especiat al nas, roure i subtils notes de fruites fresques, com taronja, llima i poma. Sabor intens, dolçament especiat, caramel, mel de bosc i un toc de nou moscada. Final llarg amb toc de xocolata i notes de pebre. Madurat en bóta de Bourbon.


"Great Glen", Scotch Highland blended malt whisky, 8 anys, 43%Vol

43% vol. 8 anys. Escòcia.

Només s'han seleccionat whiskies Highland single malt selectes d'almenys 8 anys d'edat per a aquesta barreja impressionant exclusiva de Vom FASS.


"Mac Spey", Scotch Speyside blended malt whisky, 10 anys, 41%Vol

41% vol. 10 anys. Escòcia.

Aquest extraordinari whisky Speyside combina el seu sabor especiat amb un fi aroma a malta i una gran suavitat. És elaborat a partir de partides acuradament seleccionades de destil·leries conegudes, com Macallan o Glen Rothes.


"Peatside", Scotch Speyside peated blended malt whisky, 6 anys, 43%Vol

43% vol. 6 anys. Escòcia.

Un extraordinari whisky de malta fumat que ha madurat en bótes distintes com la bóta de Bourbon, la bóta de Madeira i la bóta més clàssica. Una raresa, en exclusivitat per a Vom FASS.


"Cragabus", Scotch Islay blended malt whisky, 43%Vol

43% vol. Fumat. Escòcia

Aquesta especialitat exclusiva de Vom FASS és el resultat de la barreja dels més fins whiskies single malt de les millors destil·leries d'Islay. Al paladar és fumat i torbat, típic dels Islay. Amb un final molt durador, és un imprescindible pels amants dels whiskies de malta fumats.


Penderyn "Everyday Dram", Welsh single malt whisky, 43%Vol

43% vol. Gal·les.

Elaborat en exclusivitat per a Vom FASS, aquest whisky, madurat en bóta de Bourbon i Xerès, és agradablement lleuger i fresc i reflecteix molt bé l'essència dels whiskies elaborats per la destil·leria Penderyn.


"Teelings Grain", Irish single grain whiskey, 5 anys, 43%Vol

43%vol. 5 anys. Irlanda.

El whiskey de gra, és, per naturalesa, més suau i menys torbat que el whiskey de malta. Però aquesta particularitat és justament el que fa que cada vegada més gent s'hi aficiona. El nostre whiskey ha envellit en bótes de vi negre i de Bourbon a parts iguals, donant-li meravellosos aromes, un cos suau i un acabat exquisit.


Radermacher, Belgian single grain whisky, 5 anys, 43%Vol

43% vol. 5 anys. Bèlgica

Aquest whisky de color ambre clar és elaborat en exclusiva per a Vom FASS. Té un aroma subtil amb un toc a torrada i fusta, com meravelloses notes de xocolata negra i nous. Amb bon cos a la boca i amb delicats aromes de vainilla i de fusta de bóta de roure del Limousin. Acabat suau i intens retrogust.


"Amrita Mumbai", Indian blended whisky, 6 anys,

43% Vol

43% vol. 6 anys. Índia

Aquesta barreja de whiskies de malta i de gra s'emmagatzema durant 6 anys en bóta de fusta a una temperatura mitjana de 36º. L'acabat en bóta de Xerès la completa idealment. Al nas, es poden distingir notes de fusta dolça, vainilla i caramel. Lleugerament picant al paladar, però també dolç amb lleugeres notes a herbes en el fons.


"Amaruq", Canadian rye whisky, 43%Vol

40% vol. Canada.

Després de madurar 3 anys en bóta de fusta, aquest whisky, elaborat principalment amb sègol, s'emmagatzema fins a 1 any més en bóta de Rom de Jamaica en Vom FASS, donant-li així un acabat particularment harmoniós. Al nas, destaquen notes de rom i aromes de pebre i herbes. Les notes dolces típiques de caramel són clarament reconeixibles al paladar i el sègol contribueix a donar un toc especial a aquesta exclusivitat Vom FASS.